Sepedi animasie kortfliek wen op wêreldverhoog

Bafta-winning shortfilm

Deur Mpho Nakana

‘n Geanimeerde kortfilm wat volledig vervaardig is in Sepedi – een van Suid-Afrika se 12 amptelike tale – het die topprys gewen in die animasiekategorie van die 2023 BAFTA Studentetoekennings.

Thaba Ye (‘Hierdie Berg’) vertel die verhaal van ‘n dapper jong meisie wat ‘n lang reis na ‘n geheimsinnige berg in ‘n afgeleë deel van Suid-Afrika onderneem om haar siek broer se lewe te red. Dit is nie ‘n maklike taak nie; die Bapadi-mense vertel al jare lank legendes van die baie mense wat die groot berg aangedurf het en nog nooit weer gesien is nie.

Die film is die universiteitsprojek van ‘n ensemble van talentvolle jong animeerders wat Suid-Afrika se eie Mogau Kekana insluit, wat sy meestersgraad behaal het by die gesogte Gobelins Animasieskool in Parys, Frankryk, wat wêreldwyd nommer een is.

Kekana is ‘n illustreerder en animeerder van Hillbrow in Johannesburg. Sy werke fokus op trotse, outentieke Afrika-karakters en –verhale waarby kykers kan aanklank vind. Hy het ook al ‘n paar werke geskep wat die Bapedi-mense uitbeeld, so het duidelik ‘n groot invloed gehad om die Bapedi-narratief as fokuspunt van hierdie projek vas te stel.

Kekana se portefeulje sluit in werke soos die noemenswaardige Red Ants. Dit vertel die storie van Suid-Afrika se berugte private sekuriteitsmaatskappy wat onwettige bewoners die land uitgooi, maklik uitgeken aan hul rooi oorpakke.

In 2020 het hy as storiebordkunstenaar gewerk aan die eerste Afrikaanse Netflix-oorspronklike animasiereeks Supa Team 4, oor vier tieners wat gewerf word om superhelde in hul gemeenskap te wees.

Kyk hier na die bekroonde film, Thaba Ye: