Ugandese president onderteken anti-gay wetsontwerp

President Yoweri Museveni van Uganda het die hoogs omstrede wetsontwerp teen homoseksualiteit goedgekeur.

Die wetgewing is as wet onderteken ondanks wydverspreide woede, en dien ‘n beduidende terugslag toe aan LGBTQ-regte in die land.

Oorspronklik goedgekeur in Maart, is die wetsontwerp teruggestuur na die Parlement vir hiersiening.

Die hersiene wet vernou nou die definisie van homoseksualiteit om slegs gay seksuele dade in te sluit. Individue wat ingevolge hierdie klousule skuldig bevind word, kan lewenslange tronkstraf opgelê word.

Die wet sluit ook ‘n bepaling in wat die doodstraf verplig vir ernstige oortredings. Hierdie streng straf is van toepassing op gevalle wat seksuele misbruik van minderjariges of gestremde individue behels, of gevalle waar die slagoffer met ‘n lewensgevaarlike siekte besmet is.

Daarbenewens sal die algemene publiek wetlik verplig wees om enige voorvalle van homoseksuele mishandeling waarby kinders of kwesbare individue betrokke is by die owerhede aan te meld, wat ‘n bykomende las op die samelewing plaas om sulke gevalle te monitor en te rapporteer.

Aanvanklik het die wetgewing probeer om dit ‘n kriminele oortreding te maak om gay voor te kom, maar Museveni het teen hierdie spesifieke klousule kapsie gemaak en gesê dat dit kan lei tot die arrestasie en vervolging van individue gebaseer uitsluitlik op hul fisiese voorkoms.

Gevolglik is hierdie bepaling verwyder toe die wetsontwerp aan die Parlement terugbesorg is.

Internasionale reaksie op Uganda se nuwe wet was vol kritiek.

Die Global Fund, die Amerikaanse regering se Vigs-hulpfonds Pepfar, en UNAIDS het ‘n gesamentlike verklaring uitgereik waarin hulle diep kommer uitspreek oor die wet se nadelige impak.

Hulle het beklemtoon dat die wetgewing belangrike gesondheidsopvoeding en vigs-uitreikpogings sal belemmer. Boonop vrees LGBTQ-individue nou nog meer vir hul veiligheid, aangesien die wet hulle ontmoedig om noodsaaklike gesondheidsdienste op te soek.

Dit is hoogs waarskynlik dat die wet regsuitdagings in die hof kan verwag. ‘n Soortgelyke wetsontwerp teen homoseksualiteit is in 2014 deur die Ugandese Grondwethof van die hand gewys.

Saamgestel deur personeelskrywer

Op die foto hierbo: President Yoweri Museveni

Fotobron: Twitter