Kamp maak mans, met inbors, van Oos-Kaapse seuns

Deur Zavela Makwabe

Om die dringende saak aan te spreek van mans wat hul lewensdoel uit die oog verloor, het die Oos-Kaap Departement van Onderwys kragte saamgesnoer met tradisionele leiers, die SAPD en NRO’s, om ‘n tweedaagse Seuns Indaba-kamp te reël.

Die geleentheid is gehou by Mbashe Royal Village Lodge en het meer as 300 seuns van verskeie dorpe regoor Amathole-Oos Distrik gelok.

Mahlubandile Qwase, waarnemende hoof van die Departement van Onderwys, het kommer uitgespreek oor die stand van manlikheid in die samelewing.

“Ons probleem vandag is mans wat vergeet het wat dit is om werklik ‘Man’ te wees,” het Qwase tydens die kamp se openingseremonie gesê.

Die indaba het gepoog om seuns te onderrig oor manwees, respek vir vroue te kweek, en alle vorme van mishandeling uit te roei. Met die toename in aangemelde gevalle van gewelddadige verkragting, skoolverlatings en aggressie onder seuns, was die propvol program daarop gemik om deelnemers te omskep in ‘n nuwe stam van verantwoordelike mans.

Die fokus van die Indaba-kamp was op jong seuns wat nog inisiasie moet ondergaan. Deur hierdie deurslaggewende stadium van ontwikkeling onder die loep te plaas, het organiseerders gehoop om seuns te lei en op te voed oor hul rolle en verantwoordelikhede wanneer hulle volwassenheid betree.

“Dis ons mans wat die tronke volmaak, wat geslagsgeweld pleeg, en wat voorbokke is wanneer dit kom by die misbruik van dwelms en drank.

“Dit beteken ons moet jong seuns oplei en opvoed oor die rolle en verantwoordelikhede van ‘n ware man,” het Qwase beklemtoon.

Die 17-jarige Alungile Zenzi  is ‘n graad 11-leerder aan Hoërskool Holomisa in Mqanduli, en het sy ervaring van die kamp gedeel.

“Dit het my geleer hoe belangrik dit is om jouself soos ‘n man te gedra,” het Zenzi gesê met verwysing na die waardevolle insigte wat hy tydens die kamp verkry het.

Onderwysspesialis Phumezo Mhletywa het lig gewerp op die kamp se breër doelwitte.

“Terwyl ons daarna streef om die verspreiding van MIV en Vigs te bekamp en dwelmmisbruik aan te spreek, is ons primêre fokus ook om die seuns in te lig oor veilige inisiasie,” het Mhletywa verduidelik.

Hy het die hoop uitgespreek dat kampgangers die boodskap wat hulle tydens die indaba ontvang het, wyd en syd sal versprei. Mhletywa het verder benadruk dat hierdie generasie ‘n einde moet maak aan die mishandeling van vroue en kinders.

Op die foto hierbo: Die seuns by die kamp

Fotobron: Verskaf