Mathanga wen goud in sy eerste Two Oceans Halfmarathon

Deur Thathe Msimanga

Suid-Afrikaanse nasionale kampioen Mbuleli Mathanga, 29, het sy stempel op die gesogte Two Oceans-halfmarathon in Kaapstad afgedruk toe hy Sondag die titel in ‘n tyd van 01:03:58 verower het.

Mathanga, ‘n lid van Phantane Atletiekklub, het ‘n strategiese en berekende resies gehardloop en ‘n gedugte veld van mededingers verbygesteek om ‘n oorwinning te behaal wat hom ‘n stewige R25,000 ryker gemaak het.

In ‘n naelbyt einde het Mathanga sy aanval in die doodsnikke van die wedren geloods, en stof in die gesig van gesoute Olimpiër Elroy Gelant geskop toe hy die wenstreep oorgesteek het.

Mathanga het die volharding geprys van Thabang Mosiako, wat vierde geëindig het, omdat hy strawwe mededinging verskaf het en hom gedryf het om harder te werk.

“Ek is bly dat ek daarin geslaag het om ‘n groot wedloop soos die Two Oceans te wen. My doelwit was om aan ander atlete te wys dat ek deurgaans kan meeding,” het ‘n opgewonde Mathanga gesê – en hom duidelik verlustig in sy welverdiende sege.

Die talentvolle atleet, wat afgerig word deur Phantane stigter en eienaar Mdu Khumalo, was die afgelope tyd aan die brand nadat hy ‘n indrukwekkende tyd van minder as 28 minute in ‘n onlangse 10 km-wedloop in Gqeberha behaal het.

Khumalo het self sy trots uitgespreek oor Mathanga se puik vertoning en die klub se algehele sukses geprys, met Gerda Steyn wat ook die vorige dag ‘n oorwinning in die vroue se 56 km-wedloop behaal het en sodoende rekords verpletter het.

Met meer as 29,000 hardlopers van regoor die wêreld wat die naweek aan beide die ultra en halfmarathon deelgeneem het, bly die Two Oceans ‘n voorbeeld van atletiese uitnemendheid en lok toptalent van heinde en verre.

Mathanga se oorwinning is ‘n belangrike mylpaal in sy loopbaan. Hy het nou na vore getree as ‘n formidabele krag in die hardloopwêreld, gereed om nuwe uitdagings aan te pak en hoër hoogtes te bereik.

Op die foto hierbo: Mbuleli Mathanga

Fotobron: Verskaf