Matrieks se toekoms in weegskaal oor eindelose wag vir uitslae

By Celani Sikhakhane

Matriekuitslae word later as gewoonlik, op 19 Januarie eers, bekendgemaak – kommerwekkend vir leerders wat aansoek doen vir tersiêre onderwys, of wil probeer om hul punte te verbeter.

Ouers, leerders en nie-winsgewende organisasies is ongelukkig hieroor en beweer dit sal veroorsaak dat baie studente hul toekoms op ys sal moet sit, of met minder tevrede moet wees as waarop hulle gereken het.

Met die nuwe akademiese jaar wat vroeg in Februarie begin, het leerders skaars tyd om hul aansoeke by resultate aan te pas.

‘n Ouer van Newcastle, Nokuphiwa Mncube, het aan Scrolla.Africa gesê dat hulle sedert 2020 met dieselfde krisis opgeskeep sit weens die laat bekendmaking van matriekuitslae.

“My dogter kon nie betyds aansoek doen nie weens sekere kwessies wat die meeste plattelandse kinders raak. Sy het gewag vir haar uitslae en ongelukkig, toe dit uiteindelik kom, was dit reeds te laat vir haar om aansoek te doen en haar keuse van instelling te kry.

“Dit is glad nie regverdig nie en ek weet nie hoekom hulle dit doen nie,” het Mncube gesê.

Skhanyiselo Mdlalose van Zenzele Matric Upgrade het gesê die grootste probleem is dat die meeste plattelandse kinders nie vooraf by universiteite of kolleges aansoek doen nie, maar eerder wag vir bekendmaking van hul uitslae.

“Dit is ‘n hartseer situasie waarin ons almal onsself bevind,” het Mdlalose gesê.

“Wanneer die uitslae uiteindelik land, is die grootste uitdaging dat die meeste leerders nie genoeg geleentheid sal hê om hul uitslae op te gradeer sodat hulle by ‘n instelling van hul keuse aanvaar kan word nie. Die tyd is baie beperk en die meeste instellings het dan reeds hul akademiese jaar begin.”

Mlungisi Zungu van die Sinothando Jeugstigting het gesê hulle is besig om sommige leerders by te staan ​​om by universiteite en kolleges aansoek te doen, maar is bekommerd oor die vrystellingsdatum wat deur die Departement van Basiese Onderwys vasgestel is.

“Hoe gaan ons leerders help wat baie laat aansoek doen as hul matriekuitslae bekendgemaak word op hierdie datum, wat amper einde Januarie is? Dit is verkeerd en moet reggestel word,” het hy gesê.

Dr Blade Nzimande, Minister van Hoër Onderwys, het Maandagoggend aan die SAUK se uKhozi Fm Current Affairs program gesê dat hulle reeds weet hoeveel studente tot instellings vir hoër onderwys aanvaar gaan word.

‘n Paar jaar gelede is resultate tussen Kersfees en Nuwejaarsdag vrygestel om leerders meer tyd te gee om aansoek te doen en hul punte te verbeter.

Op die foto hierbo: Minister van Basiese Onderwys, Angie Motshekga

Beeldbron: Twitter