Kykweer na Kamp Staaldraad – en weer en weer…

LAATVAT MET LUCKY: Om te sien hoe Suid-Afrikaanse spanne rugby speel in die noordelike halfrond se winter, het herinner aan die beeld van naakte rugbyspelers wat in ysige damwater bibber, skryf Lucky Maree.

In sy boek Regte Plek, Verkeerde Tyd beskryf Corné Krige die ontmoedigende, vernederende en alomafbrekende Kamp Staaldraad-ervaring.

Vir diegene wat vergeet het, of verkies om te vergeet: die uiters onsuksesvolle Springbok-afrigter Rudolf Straeuli het in 2003 gereël dat die Springbok-groep ‘n polisiekamp in die Suid-Afrikaanse bos besoek.

Die idee was dat hulle van hulself sou vergeet en spanspelers word. Die uiteinde was een van die skandelikste gebeurtenisse in die geskiedenis van Suid-Afrikaanse rugby.

Die vernederendste van als was foto’s wat uit die kamp gelek is, en verbeeld hoe naakte Springbok-spelers in ysige damwater staan ​​en rugbyballe voor hul privaatdele vashou.

Dit was Kamp Staaldraad. Die afgelope naweek was dit tyd vir Kamp Munster, Kamp Connacht en Kamp Glasgow…

Dit was uiteraard wreed om te sien hoe die Leeus vir Munster probeer aanvat in ‘n loeiende wind met hul gesigte wat deur helder, ysige reën geteister word voordat dit oor hul lywe afstort. Het hulle verloor? Natuurlik het hulle, en nie net-net nie: 33-3 was die ontstellende eindtelling.

Die Haaie het met Kamp Connacht moes afreken, en dit in driftige reën en ‘n temperatuur van rondom nul grade. Die wind was so sterk dat die maklikste pale-toe pogings weggewaai het in die hoekvlae se rigting.

Haaie-afrigter Neil Powell het, vermoedelik om die beste van ‘n slegte saak te maak, sy manjifieke A-span laat rus vir volgende week se kragmeting teen Bordeaux-Beg in die Heineken Champions Cup. In hul plek het hy ‘n groep onervare jongelinge gestuur om te speel teen Connacht – een van die moeilikste klubspanne in internasionale rugby. Die jong Sharks-spelers het 31 uur in transito deurgebring en kon net daarin slaag om een ​​opwarmingsoefening in te pas voor die wedstryd. En die meeste van hulle het nog nooit saam gespeel nie.

Die Haaie het met “slegs” 12 punte verloor, en selfs daarin geslaag om twee drieë te druk.

Die Bulle, wat derde op die VRK-puntelys is, het die Dragons, wat derde van onder is, met 29-14 geklop. As dit nie vir die weerstoestande was nie, sou die Bulle hulle met 30 punte gewen het.

Die Stormers – die één span wat die naweek se bordjies kon verhang – het by Glasgow Warriors gaan kuier. Die effens-draaglike Glasgow laatmiddagweer het guur gedraai toe die son sak en die temperatuur gedaal het. Vir die laaste 20 minute het emmersvol reën uitgesak… net betyds vir die Stormers om ‘n drie af te staan ​​en met sewe punte te verloor.

Rugby is ‘n ruwe spel. Dit word deur ruwe manne gespeel. Dit verstaan ons almal. Maar ons spelers is nie robotte wat van staal aanmekaagesit is nie.

Skotland is 400 myl suid van die Arktiese Sirkel. Wie ook al besluit het dat spanne van Afrika se suidpunt moet speel teen spanne van Skotland in die middel van die Europese winter, moet ‘n sadistiese humorsin hê, of meer waarde heg aan die geld as aan die spel.

Superrugby, soos ons almal onthou, het as mislukte eksperiment geëindig. Tydsones het die skuld gekry en het beslis ‘n rol gespeel, maar die realiteit is dat fikse jong rugbyspelers nie die soort lywe het wat vir 14, 20 of selfs 30 uur op ‘n slag in ‘n vliegtuig kan sit nie. Eerstens is hulle fisies te groot en tweedens kan daardie fyn ingestelde masjiene nie te lank sonder oefening oorleef nie.

Iemand moet die VGK in heroorweging neem. Nie net het toernooie soos die VGK potensiaal om die gans wat die goue eier lê se nek om te draai nie; dit kan ook eensklaps jong spelers heeltemal uit die spel verdryf.

Munster Rugby 33-3 Emirates Leeus

Dragons RFC 14-29 Vodacom Bulle

Connacht 24-12 Cell C Haaie

Glasgow Warriors 24-17 Stormers

Op die foto hierbo: Manie Libbok het, soos die ander Stormers-spelers, ‘n so-so wedstryd gehad

Beeldbron: Gallo Images