Laaste kans vir RET-magte om ANC te kaap

Zukile Majova

Dit is die laaste rol van die dobbelsteen vir ‘n groep ANC-lede wat daarop uit is om die ANC te kelder en die land van sy ekonomiese herstel terug te dompel in staatskaping.

Dit is ‘n groep wat poog om die voortdurende stryd teen korrupsie in die openbare sektor te ondermyn en weereens die staatskas te plunder.

Hierdie faksie van die ANC het die afgelope vyf jaar regters, insluitend hoofregter Raymond Zondo, beledig en probeer om die staatskapingskommissie te diskrediteer.

Die sogenaamde Radikale Ekonomiese Transformasie (RET) faksie lei eise dat President Cyril Ramaphosa uit sy amp herroep of gedwing moet word om uit te tree.

Sy veldtog is aan die gang sedert Ramaphosa vir Nkosazana Dlamini-Zuma in die 2017 ANC-konferensie verslaan het; sy oorwinning het die remme aangeslaan op ongekende plundering van openbare fondse.

Lank voordat dit onthul is dat sowat $580,000 wat in ‘n bank by Ramaphosa se Phala Phala-plaas versteek en in ‘n rooftog gesteel is in 2020, het die RET-magte die president se kop op ‘n bord wou sien.

Ramaphosa se eerste poging om die ANC te hervorm, het een van die voorlopers van dié groep, partysekretaris Ace Magashule, ontbloot, wat na bewering by ‘n R250 miljoen-skandaal in die Vrystaat betrokke was en gedwing is om opsy te staan terwyl hy probeer het om sy naam deur die howe in ere te herstel.

Die sogenaamde opsystaan-resolusie het verskeie ander uit hul posisies gedwing, en vele meer wat in die staatskapingsverslag genoem word, kan dieselfde lot verwag as hulle in die komende maande aangekla word.

Ramaphosa se kruistog teen die diefstal van openbare geld deur sy kamerade het stoom opgebou, met meer as 1,000 nuwe aanklaers wat aangestel is om kapasiteit in die Nasionale Vervolgingsgesag te verskerp.

Vir diegene wat genoem word in volumes van bewyse wat nou in die hande van die Valke en die NVG is, bied die 55ste konferensie van die ANC die perfekte geleentheid om ontslae te raak van Ramaphosa en sy teenkorrupsie-kruistog.

Ramaphosa het Donderdagaand in sy toespraak by die Progressiewe Besigheidsforum se galadinee beloof om voort te gaan om korrupsie in sy regering te beveg.

In hierdie konferensie word die RET-magte gelei deur die voormalige minister van gesondheid, Zweli Mkhize, wat uit die regering gestoot is nadat hy na glo by die Digital Vibes Communication-skandaal van R150 miljoen betrek is.

Die verkiesingskonferensie wat vir 16 tot 20 Desember beplan word, sal na verwagting Vrydagaand begin opwarm, wanneer die 4,500 afgevaardigdes toegelaat word om bykomende nominasies vir die posisie van president, adjunkpresident, nasionale voorsitter, hoofsekretaris, adjunksekretaris en tesourier-generaal te maak.

Op die foto hierbo: ANC-president Cyril Ramaphosa

Beeldbron: @MyANC