‘n Onthullende tree in die regte rigting

Met Liefde van Limpopo: Thabiso Sekhula was in die gesig gevat toe, vergeet van arrestasie, niemand eers opgemerk het toe sy haar knieë in Abu Dhabi ontbloot het nie

Ek het die week ‘n konferensie in Abu Dhabi bygewoon. Dit was my eerste keer in die VAE, so ek het baie gevoelens ervaar op grond van wat ek weet, wat ek lees, waarvan ek nie hou oor die streng reëls nie, en my vrese om aan die verkeerde kant van die gereg te beland, in ‘n vreemde land met ‘n reputasie soos die VAE s’n.

Dit het nie gehelp dat die eerste ding wat my beval het kort na ons geland het, die feit was dat my Whatsapp nie wou werk nie. My agterdog-radar is dadelik geaktiveer. Ek moes ‘n app genaamd Botim aflaai, en ‘pieng-pieng-pieng’ het nog ‘n alarm in my kop gelui. Met elke beëindiging van die app-verbinding na my oproepe, het ‘n stemmetjie in my agterkop gewonder of iemand miskien ingeluister het.

Ewe skielik was my reis na Abu Dhabi minder soos die gewilde sosiale media meme-video, genaamd “Habibi kom na Dubai”, en meer ‘n geval van: is my klerekas enigsins gepas, of sal ek die heeltyd hier veroordelend aangestaar word?

Natuurlik, as jy enige Arabiese land besoek, berei jy jouself voor om ten minste respek te hê vir die gebruike, so ek het my uitrustings beplan om toepaslik te wees, maar deurtentyd volgehou dat ek ‘n joernalis is, en nie bevrees sal wees in my daaglikse handelinge nie.

Op Dag 1 van die konferensie het ek twee ure spandeer om my uitrustings te weeg en te lig te vind – wys daai een te veel enkel? Ek het myself afgevra en geantwoord: jip, beslis te veel van daai borsgleufie te sien… waar is my serp? En let wel, dit was by ‘n internasionale mediakonferensie met joernaliste van regoor die wêreld teenwoordig.

Ek was nie die enigste een wat met hierdie gedagtes geworstel het nie. Daar was nuwe ondernemings wat by hierdie konferensie vir befondsing van potensiële beleggers gevis het, en sommige van die vroulik-geleide maatskappye het my kommer gedeel. Hulle het gevoel dat hul vryheid van spraak in voorleggings moet versag, asook die gevreesde S.E.K.S.-bemagtiging vir vroue in hul maatskappye.

Niemand het ons op enige stadium laat voel dat hierdie vrese gegrond was nie. Die VAE-regering het immers hierdie konferensie aangebied vir joernaliste en mediahuise om te praat oor uitdagings wat ons in die gesig staar, en hoe ons die bedryf kan laat groei. ‘n Tree in die regte rigting?

So op Dag 2 besluit ek toe se m**r: almal sien bietjie van my knieg vandag. Ek het dus my swart rok gedra wat, sou daar ‘n briesie waai, my moontlik ‘n Marilyn Monroe-oomblik kon laat beleef. Maar ek is ‘n dapper joernalis en sal nie gesensor word nie.

Ek het by die reuse-konvensiesentrum ingestap met meer as 3,000 mense teenwoordig, en nie ‘n enkele persoon het my ‘n tweede kyk gegee nie. Ek was ‘n bietjie beledig, om die waarheid te sê. Al daardie knie en geen aandag nie?

Daardie aand het ek en ‘n paar meisies dit ‘n stap verder geneem. Ons het op die dak gaan swem en toe aandete in ons strandjurkies bygewoon. Hierdie keer het die arms en halse hoogty gevier. Ons is joernaliste, ons sal nie gesensor word nie.

En… niks.

Geen vuilkyke of vrot tamaties is in ons rigting gegooi nie.

Ek het besef dat, net soveel as wat die VAE met reg hierdie reputasie kon verwerf het, word my tuisprovinsie van Limpopo deur ‘n eendimensionele lens van armoede en noodlot in die media verbeeld. Daar is baie goeie-nuus stories, selfs op ‘n plek waar dit nie bepaald voor die hand liggend is nie.

Ek het die veteraan Algerynse joernalis Hacene Zoutini ontmoet wat nou in Dubai woon; hy het al oral in die wêreld gebly, maar verkies nou om in die VAE te woon. Hierdie journalis wat Nelson Mandela en Yasser Arafat by die naam geken het, hierdie man wat praat van hoeveel hy die bevryding van nasies waardeer, in die voorste linies wanneer globale vryheidsbewegings gedek word, woon in die VAE.

So as ek vir geen ander rede terugkeer nie, dan is die nuwe vriend wat ek gemaak het en die pragtige argitektuur twee goeie redes om nog bietjie meer van die VAE te ervaar.

Ek wil nie hê dat mense Limpopo moet oordeel na aanleiding van wat hulle lees nie. Kom ervaar die warm harte van ons mense en die groot prestasies behaal, selfs onder moeilike omstandighede. Dieselfde geld vir hierdie wêreld wat ek nog moet leer om te navigeer.