SA-Israel verhouding tref laagtepunt

Deur Zukile Majova

Suid-Afrika het sy personeel uit Israel getrek te midde van spekulasie dat die land beplan om sy diplomatieke bande met Tel Aviv te beëindig.

Intussen is die regering aan’t kapsie maak teen die optrede van Israeliese ambassadeur Eliav Belotsercovsky, wat hulle daarvan beskuldig dat hy krities is oor Suid-Afrika se posisie in die Israeliese oorlog teen Hamas, nadat hy voorgestel het dat hulle liewer met die regering oor sy standpunt in gesprek moet tree.

Die Suid-Afrikaanse regering het nie daarin geslaag om Israel se ambassadeur uit die land te sit nie, maar minister in die presidensie Khumbudzo Nthsavheni het gesê “hy is ‘n gas in ons land en moet homself soos ‘n gas gedra”.

“Die Kabinet het vir Dirco [die Departement van Internasionale Betrekkinge en Samewerking] opdrag gegee om die nodige maatreëls te tref binne die diplomatieke uitdagings en protokolle om die gedrag van die ambassadeur van Israel in Suid-Afrika te hanteer.

“Ons laat dit aan Dirco oor om te besluit wat met die ambassadeur gedoen gaan word.”

Die regering het ook Maandag besluit om sy diplomate uit Israel te onttrek, terwyl hy oorweeg of Suid-Afrika steeds ‘n ambassade in Tel Aviv sal hê.

“Nog ‘n slagting in die geskiedenis van die mensdom is onaanvaarbaar en die Suid-Afrikaanse regering het besluit om al sy diplomate in Tel Aviv vir konsultasie te onttrek,” het Nthsavheni gesê.

Ntshavheni het gesê Suid-Afrika se standpunt oor die Midde-Ooste-krisis is onveranderd: dit ondersteun die mense van Palestina se reg op selfbeskikking, ondersteun die tweestaat-oplossing vir die konflik, en vra vir die onmiddellike beëindiging van die oorlog.

“Israel bedreig die stabiliteit van die globale stelsel met sy optrede teen die Palestynse mense. Die VSA se ondersteuning van Israel stel Israel in staat om die wêreldwye stelsel van multilateralisme en goeie regering, wat ‘n vreedsame wêreldorde skep, te bedreig.”

Israel het versoeke vir ‘n wapenstilstand of ‘n “pouse” in die voortdurende bombardement van Hamas in Palestina verwerp ten spyte van die dodetal wat meer as 9,500 bereik het.

Intussen het Dr Naledi Pandor, minister van internasionale betrekkinge en samewerking, gasheer gespeel vir haar Oekraïense eweknie, minister Dmytro Kubela, en gesê Suid-Afrika se aandag op die Rusland-Oekraïnse oorlog het nie verander nie.

“Ons is in gesprek met ons eie leier, President Cyril Ramaphosa, om te kyk hoe ons ‘n groter stukrag aan die Afrika-vredesinisiatief kan hê om ons bekommernisse met betrekking tot hierdie oorlog aan te spreek.”

Op die foto hierbo: Minister Naledi Pandor en Oekraïense eweknieë