Magsgeveg verskerp in Nelson Mandelabaai

Deur Anita Dangazele

Die Baai se ANC blyk bereid te wees om enigiets te doen om selfs aan ‘n greintjie mag vas te hou. Hulle is gereed om hulle te skaar by Noordelike Alliansie (NV) president Gary van Niekerk as hul voorkeurkandidaat vir die pos van burgemeester.

Maandag het dit geblyk dat opposisiepartye in Nelson Mandelabaai van plan is om die DA-geleide koalisieregering van binne af te breek deur saam te werk met ongelukkige lede van die bloc – die NA, PAC en African Independent Congress (AIC).

Die ANC, EFF, Patriotic Alliance, NA, PAC en AIC het Dinsdag in ‘n geslote veelparty-sessie ‘n formele koalisie-ooreenkoms onderteken wat vir die partye ‘n gesamentlike meerderheid van 62 setels verseker.

Die ANC sal die posisies van onderburgemeester en hoofsweep beklee, terwyl die metro se hoogste pos vir die Noordelike Alliansie beskore sal wees. Die EFF sê hy is gelukkig om diensleweringsposisies te beklee.

Lede van die ANC se binnekring sê die koalisie-ooreenkoms tussen die partye fokus bepaald op die bekamping van misdaad in die bruin en swart gemeenskappe wat die afgelope maande deur gewelddadige skietvoorvalle geteister is.

“Daarbenewens is die ondertekenaars van hierdie ooreenkoms daartoe verbind om die sake-omgewing te verbeter deur dit makliker te maak om besigheid binne die munisipaliteit te doen,” het ‘n bron gesê. “Hulle wil strenger optree teen misdaad en die oorsake daarvan, soos dwelmhandel, deur te belê in plaaslike wetstoepassing, en die toestande aanvat wat aanleiding gee tot misdaad.”

Die EFF het ‘n petisie ingedien waarin gevra word dat ‘n spesiale raadsvergadering op 26 Mei gehou word, vergesel van mosies van wantroue teen die burgemeester, onderburgemeester en hoofsweep.

Die NA se Van Niekerk, wat die raad se speaker is, het gesê hy weet dat die huidige koalisieregering nie sonder ‘n geveg sal val nie.

Hy het egter bygevoeg: “Ek kan nie sien hoe hulle dit kan keer nie. As hulle enigiets wil beveg, moet hulle op korrupsie fokus, want 62 raadslede het [die petisie] onderteken en daar is niks wat hulle kan doen om gedane sake om te keer nie.”

Op die foto hierbo: Die Nasionale Alliansie se Gary van Niekerk

Fotobron: Verskaf