KZN Vervoer-baas ontken aantygins van dronkbestuur in staatsmotor

Deur Celani Sikhakhane

KwaZulu-Natal se LUR vir Vervoer en Gemeenskapsveiligheid word daarvan beskuldig dat hy ‘n ernstige verkeersknoop veroorsaak het terwyl hy onder die invloed was – en dit in ‘n motor wat hy nooit gemagtig was om te bestuur nie.

Volgens ‘n regeringsbron is verskeie mense beseer toe Sipho Hlomuka verlede Woensdag op die N3 ‘n ongeluk gemaak het met die ligblou staatsvoertuig.

Ondanks beweerde pogings deur amptenare by die provinsiale Departement van Vervoer om die ongeluk geheim te hou, het gerugte hierdie week uitgelek.

Die DA in KZN het geen doekies omgedraai om hul kommer uit te spreek nie. Die party het ‘n brief aan Premier Nomsa MaDube Ncube gerig, waarin hulle haar versoek om ‘n ondersoek te loods na Hlomuka se beweerde dronkbestuur.

Sharon Hoosen, ‘n lid van die Vervoerportefeuljekomitee vir die DA in die KZN-wetgewer, het beweer Hlomuka het besluit om agter die stuur van ‘n staatsvoertuig in te klim in plaas daarvan om toe te laat dat ‘n aangewese bestuurder hom vervoer.

“As die DA eis ons ‘n onmiddellike ondersoek na hierdie saak. Ons beskou LUR Hlomuka se beweerde gedrag as gevaarlik en onverantwoordelik,” het Hoosen geskryf.

“Verder het ons aan die Departement van Vervoer geskryf en hulle versoek om omvattende besonderhede van die ongeluk bekend te maak, aangesien dit blyk dat pogings aangewend is om die voorval onder die mat in te vee om die LUR te beskerm.”

Hlomuka het op sy beurt die DA se bewerings dat hy self die voertuig bestuur het weerlê en daarop aangedring dat hy op ‘n gemagtigde reis was.

Ongelukkig is dit nie die eerste keer dat KZN-politici daarvan beskuldig word dat hulle onder die invloed bestuur of betrokke is by motorongelukke nie, insluitend voorvalle wat hul amptelike voertuie betrek.

Een noemenswaardige voorbeeld behels wyle LUR vir Landbou en Landelike Ontwikkeling, Dr Meshack Radebe, wie se voertuig verantwoordelik was vir ‘n veelbesproke ongeluk waarin ‘n tienerseun ernstig beseer is toe dit met sy gesin se motor op die N3 gebots het. Radebe se blouligvoertuig is teen hoë spoed bestuur.

Die voormalige EFF-LP Phillip Mhlongo was nog ‘n man wat by dronkbestuur aanklagte betrek is, hoewel hy aangevoer het dat hy hoesstroop eerder as alkohol gedrink het.

Mzwakhe Sibisi, ‘n voormalige LP van die Nasionale Vryheidsparty, is met meer as R5,000 se uitstaande padboetes betrap.

Op die foto hierbo: KZN Premier Nomsa MaDube Ncube en LUR vir Vervoer en Gemeenskapsveiligheid Sipho Hlomuka; regs is die wrak na ‘n ongeluk wat na bewering deur die LUR veroorsaak is.

Fotobron: Twitter