Eerste IsiNdebele TV-drama word wyd geprys

Deur Bathandwa Ndlangisa

Mzansi Magic 191 maak geskiedenis met die uitsaai van Suid-Afrika se eerste IsiNdebele-drama, getiteld Komkhulu.

Die storie wentel om die kompleksiteit en vernietiging van ‘n magstryd terwyl die koninkryk ‘n oorgangstydperk beleef. Dit lei tot ‘n nuwe generasie wat uiteindelik die rykste stamhoof in die provinsie se lewe versuur.

M-Net se direkteur van plaaslike vermaaklikheidskanale, Shirley Adonisi, het gesê die skepping van inhoud wat kykers se diversiteit van kulture en perspektiewe weerspieël, is ‘n prioriteit vir Multichoice.

Die sterbelaaide drama sluit in Mandla Mnguni en Sipho Mbhele, Bongani Mchunu (wat Jama speel), Bongi Mtsweni (Sayina), James Sithole, Jabulani (Karisa), en Nqobile Khumalo (Mantfombi), en skop af op 9 April.

Ndumiso Mahlangu, ‘n vermaaklikheidsmediapraktisyn van Mpumalanga, het die uitsaaier geloof omdat dit die geleentheid aan kleiner tale bied om ook deur die vertel van stories gevier te word.

“DStv moet werklik geprys word vir die skep van ‘n platform vir provinsies en tale soos IsiNdebele om hul kultuur ten toon te stel deur middel van massamediaformate soos ‘n TV-dramareeks,” het Mahlangu gesê.

“In baie opsigte bewys hierdie drama dat die drome en taal van Mpumalanga-inwoners, veral dié in die vermaaklikheidsbedryf, ook saak maak.”

Sara Mhlongo is ‘n taalkundige wat in Nelspruit woon. Sy het ‘n beroep op ander belanghebbendes in die media en die kunste gedoen om Mzansi Magic se prysenswaardige pogings om Afrikatale te vier, te volg.

“Ek hoop dat Komkhulu nie net ‘n eenmalige treffer sal wees nie, maar ‘n hoofstroom IsiNdebele-deurbraak. Ek hoop dat ander belanghebbendes soos die media, regering en kunstenaars die idee sal verder vat. Mzansi Magic het begin om ons provinsies se tale en kulture te bevorder,” het Mhlongo gesê.

Op die foto hierbo: Akteurs in die nuwe reeks Komkhulu

Fotobron: Verskaf