Oddball: Nuutste produk van Newtown se kreatiewe kruitvat

Deur Khaya Ndaba

In teenstelling met sy naam is Thula Khumalo, 27, wat “stil” in Nguni-Zulu beteken, daarop uit om ‘n lieflike geraas te maak.

Hy is gebore in Ladysmith, KwaZulu-Natal, maar het musiek begin beoefen aan’t grootgeword in die strate van Newtown, Johannesburg – ‘n gebied wat lank reeds as een van die land se kreatiewe brandpunte bekend is.

Khumalo se liefde vir die medium is nie net gegrond op sy opvoeding, onthoude artistieke bydraes, en aanmoediging van sy ouers nie. Hy praat met deernis van hoe sy ma nie net kreatief aan die kinders in hul gemeenskap teruggegee het nie, maar ook dieselfde passie by haar seun ontketen het.

“My ma sou ons na plekke in Newtown neem. Toe ons grootgeword het, was ons heeltyd omring deur kuns. My ma het dit laat gebeur. Grootword in Newtown was die perfekte omgewing vir ‘n kreatiewe kind,” het hy gesê.

Khumalo is die hoofsanger van Oddball, en speel saam met Sandile Mbatha, Bopha Sipho Mngidi “Blackman” Afm, en Musa Zwane. Hy beskryf die klank as “organies en bevrydend”.

Wanneer dit kom by inspirasie bedank hy albei sy ouers vir sy musiektalent. Sy ma en pa was baie aktief in die kunste, Pa as bestuurder vir die bekende Kippies Jazz-klub, en Ma Khumalo as ‘n kinderkuns-leerkrag.

Behalwe sy bekwaamheid as musikant werk hy ook as redakteur en kinematograaf. Hy beskryf sy musiek se klank as ‘n “alternatiewe jazz ervaring vir jou ryk tantes”.

Khumalo en sy drie mede-Oddballs het al die verhoë van FukWhatYouHeard, The Compound, Bertrands Maboneng, Kitcherners, Sawubona Music Jam, en vele meer aan die brand gespeel.

Om op die planke te wees, sê hy, “is soos om myself binne die groter ervaring te bejeën”. Hy sien uit na wat deur die meeste mense en kunstenaars gevrees word: om homself in sy musiek te verloor. En wanneer hy dit doen, gee hy van sy hele siel, maar maak ook seker dis sommer tonne pret.

Op die foto hierbo: Thula Khumalo tree vir Oddball op

Fotobron: Verskaf